macam lama pulak tak menconteng kat sini ha...templete post dah lama ada tajuk tapi dok masuk kaunter draft aje...so, hari ni ada sedikit masa nak cerita pasal Sup Sarang Burung...hehehe...
Dulu masa mama kerja di Ipoh, (dulu ler sangat yerk...hehehe) kami ada satu port makan yang best di Ipoh tu yang menjual Sup Sarang Burung...tapi kalau nak pergi situ tak boleh hari yang lapar sangat sebab tukang masak dia pukul 9 pagi baru ada..hehe...maklumlah biasa geng makan2 ni pukul 8pagi dah beratur dah pergi breakfast.
Sup sarang burung kat situ memang sedap..ingatkan apa lah sup sarang burung tu kan? rupa-rupanya bihun sup tapi bihun tu telah digoreng terlebih dulu, jadi macam suhun yang makan dengan soto tu..tapi ni bukan suhun tau, memang bihun yang kita duk wat bihun goreng atau bihun singapore tu...
Oleh kerana selalu rindukan Ipoh (ohhh Ipoh memang dekat di hatiku...) , makanya sekali-sekala dok teringat jugak kedai makan tu dan sup yang sedap itu...jadi oleh kerana mama pun ade lah ke-mahu-an untuk memasak jadi kita try buat sendiri di rumah..leh makan ikut suka dan sesedap rasa kita sendiri...huhuhu...
Caranya senang sangat...sebab bendanya cuma perlu ada sup dan bihun yang telah digoreng...kena makan to-geder2...jadi kita kena masak sup terlebih dahulu.. dalam perkara ni kita boleh sediakan sup sayur campur..the protein tu terpulang..nak ayam ke, daging ke, tulang pun ok..
ni sup sayur campur kami...memang suke kasi isi penuh periuk... |
bihun yang dah digoreng rangup tau... |
taruk bihun dlm mangkuk, baru tuang sup atasnya...best! |
Yang bestnya masa makan bihun ni...akan dengar bunyi ssssss......bihun tu lawan dengan air sup tu..ha ha ha macam best jer...tapi disebabkan bihunnya bergoreng, takleh makan selalu...al maklumlah minyak kan..kang kolestrol terlebih pulak..hehehe
Dan paling penting..anak-anak ku Muiz Zharif dan Mirza Aisyah suka sup ayam...jadi depa memang makan benda sup sarang burung ni... okeis :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan