Sisipan Warkah Seorang Maya

Rabu, 17 Julai 2013

Rendang Tok identiti orang PErak...

Salam ramadhan.....

Semalam sembang dengan rakan sekerja pasal balik nak masak apa...( ha ha ha takda topik lain yer orang pompuan ni...) dia kata nak masak rendang perak..daku pun tanya lah "rendang tok yer"...dia pun jawab "taklah.rendang perak lah.yang taruh daun kunyit semua tu..." daku pun "ohhh yang tu panggil rendang perak ye? rasanya kalau trademark rendang perak ni rendang tok.rendang yang buh daun kunyit tu rendang pedas nama dia" hehehe...begitulah kita ni berkongsi budaya...kan rakanku...hehehe

Cerita pasal rendang ni, kebetulan daku pun ada masak rendang ahad lepas...saja2 la dah kebetulan husben bawa balik daging.jenuh nak fikir masak apa kan..jadi rasa macam nak makan rendang pula..apa lagi minta tolong pergi ke kedai membeli bahan2 nya lah...Muiz lah seronok dapat pusing2 naik kereta...hehehe takpa lah dia pun bosan duduk di rumah saja...
ni rempah ratusan nya....

Bahan2 nya mudah saja...tapi yang paling PENTING adalah daging tu kena perapkan dulu dengan rempah ratus macam dalam gambar kat atas tu..barulah sedap dan lembut nanti bila dimakan..... (ohhh....waktu berbuka lambat lagi laaa......) dan lagi satu yang membezakan adalah GULA MELAKA yang digunkan di dalam resepi rendang tok ni...

in the making...
 Hehehe....daku masak tak banyak mana pun...lebih kurang 1kilo daging saje...
Sebenarnya yang paling handal masak rendang tok ni arwah opah ku..dulu2 kalau raya memang tak sah la kalau tak makan rendang tok yang opah buat..semua anak cucu memang tabik spring lah kat opah pasal rendang tok ni...

dah siap utk di makan....
Tak serupa sangat macam yang opah buat...huhuhu tapi rasanya dah dekat2 nak sama dah tu... kkikiki..dan yang paling penting...rajin2 kan diri untuk mencuba kan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan