Sisipan Warkah Seorang Maya

Khamis, 5 September 2013

Kuih Pandan Bakar aka Kuih Kemboja kot???

Assalamualaikum...salam satu Malaysia...

Apa yg masih hot sampai hari ni topiknya adalah pasal minyak naik harga...tapi daku bukan nak cerita pasal minyak pun...daku maybe tak hot sangat sebab hari2 pergi kerja dekat saja, tak perlu ulang-alik jauh2...tapi sakit lar esok2 bila nak balik kampung halaman...kalau kampung husben lagi jauh nun di selatan Malaysia...

Hari ni nak cerita pasal buat kek (eh...kek ke ni?) ha ha ha...ala ala kek lah jugak... tapi ni kek express.bijan pun takdak...kalau ikut resepi ni sepatutnya resepi kuih kemboja ni atau pandan bakar...

Kat rumah kami ni ada banyak daun pandan..so bahan mudah didapati dan off coz FREE....hehehe...
Mama pun dengan senang hati nak buat sebab kalau mama buat kuih atau kek atau desert2 ni, kebanyakannya Muiz Zharif mesti makan..itu tandanya dia LIKE jer...

Bahan-bahannya mudah sahaja...
tepung gandum, santan, daun pandan dikisar (ambil airnya sahaja), gula, garam sikit dan telur...hehehe tapi haritu daku buat tak letak telur pun..akibatnya seperti ada yang kurang...hehehe Muiz kan tak suka telur... tapi daku punya dibubuh tepung ubi sikit dan tak guna pewarna ya..guna warna asli dari daun pandan sahaja.

ni lepas keluar dari loyang...togel je sebab takda bijan..hehehe
dah dipotong...takda seni sangat tapi rasa sedaaapppp.....

Blender jer semua benda ni..dan tapis... oleskan loyang dengan minyak atau marjerin sikit...
dan tuang adunan...bakarlah di dalam oven...

dah masak...ape lagi makanlah sesuka hatimu...












ok...sapa suka kuih ni boleh cuba buat sendiri...senang je...sapa nak daun pandan free call saya je..banyak kat tepi rumah nun...ehehehe....

wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan