Sisipan Warkah Seorang Maya

Rabu, 17 Julai 2013

Rendang Tok identiti orang PErak...

Salam ramadhan.....

Semalam sembang dengan rakan sekerja pasal balik nak masak apa...( ha ha ha takda topik lain yer orang pompuan ni...) dia kata nak masak rendang perak..daku pun tanya lah "rendang tok yer"...dia pun jawab "taklah.rendang perak lah.yang taruh daun kunyit semua tu..." daku pun "ohhh yang tu panggil rendang perak ye? rasanya kalau trademark rendang perak ni rendang tok.rendang yang buh daun kunyit tu rendang pedas nama dia" hehehe...begitulah kita ni berkongsi budaya...kan rakanku...hehehe

Cerita pasal rendang ni, kebetulan daku pun ada masak rendang ahad lepas...saja2 la dah kebetulan husben bawa balik daging.jenuh nak fikir masak apa kan..jadi rasa macam nak makan rendang pula..apa lagi minta tolong pergi ke kedai membeli bahan2 nya lah...Muiz lah seronok dapat pusing2 naik kereta...hehehe takpa lah dia pun bosan duduk di rumah saja...
ni rempah ratusan nya....

Bahan2 nya mudah saja...tapi yang paling PENTING adalah daging tu kena perapkan dulu dengan rempah ratus macam dalam gambar kat atas tu..barulah sedap dan lembut nanti bila dimakan..... (ohhh....waktu berbuka lambat lagi laaa......) dan lagi satu yang membezakan adalah GULA MELAKA yang digunkan di dalam resepi rendang tok ni...

in the making...
 Hehehe....daku masak tak banyak mana pun...lebih kurang 1kilo daging saje...
Sebenarnya yang paling handal masak rendang tok ni arwah opah ku..dulu2 kalau raya memang tak sah la kalau tak makan rendang tok yang opah buat..semua anak cucu memang tabik spring lah kat opah pasal rendang tok ni...

dah siap utk di makan....
Tak serupa sangat macam yang opah buat...huhuhu tapi rasanya dah dekat2 nak sama dah tu... kkikiki..dan yang paling penting...rajin2 kan diri untuk mencuba kan...

Isnin, 15 Julai 2013

kuih keria keriangan

assalamualaikum... ramadhan dah tiba.. ahlan wah sahlan ya ramadhan..

kelmarin cuti jadi pagi pergi pasar..cari ikan pula asyik dok makan ayam jo..nak beli sayur utk aisyah juga..nampak keledek,tiba2 muncul idea nak makan kuih keria.hah tu idea nak makan bukan idea membuatnya..mengenangkan hari cuti,maka dirajinkan juga semangat nak buat sendiri huhuhu...kuih paling senang kot!

dulu2 arwah mak rajin buat kuih muih ni..jadi kuih keria one of them..

mula2 kupas, cuci dan rebus keledek....daku letak garam skit bila keledek dah empuk..



 toskan air dan sejukkan keledek tadi

lecek keledek...dah ok campurkan tepung skit2, gaul sampai rata..dah leh buat bulat dan lubangkan d tengah serupa macam donut..nak bagi tak lekat,daku alas tepung skit...

bentuk sesuka hati namanya ni....ha ha tak berseni lah daku ni :P
dah siap bentuk tu apa lagi goreng lar...minyak panas dan api slow cukup..biar masak rata..ok dah siap...haaaa buat gula sira pula..daku buat dlm periuk jer...gula 3 sudu taruh air skit.masak atas api perlahan sampai berkilat.masukkan kuih tadi...gaul2 rata....tadaaaa dah siap kuih keria-ngan

huhuhu.....nasib baik Muiz suka...tapi maaf lah gambar kuih yang dah siap takda..hahaha dah sibuk2 petang tu terlupa pula nak snap gambarnya...tau2 dah tinggal 3 ketul jer... tapi lebih kurang camni la rupanya......

ha ha pinjam gambar...trima kasih tuan punya gambar...sebijik serupa kan sebab daku pun guna keledek oren ni...huhuhu...

ok selamat menengok! adios.....



Jumaat, 28 Jun 2013

Chicken Ball...lah sangat yer???

Assalamualaikum to all...

Petang yang indah...jemur kain semua kering.sebab hari tk hujan...kelmrin dah hujan.alhamdulillah..walaupun jerebu tak mai sampai kat sini, tapi mcm org lain juga di sana yang tunggu hujan turun menjernihkan jerebu... kat sini jarang dapat hujan..jadi malam2 pun selalu panass...

Hari ni nak cerita pasal buat "CHicken BalL" ...huhuhu orang melayu panggil cekodok je..kalau bahan utamanya pisang, makanya dinamakan cekodok pisang hehehe..

Sementara duduk lepak2 di rumah ni, keluarlah macam2 idea nak memasak, dan yang paling best sebab ada orang tukang makan iaitu Abang Muiz Zharif...hehehe...Muiz pun daku tengok cuti seminggu ni asyik lapar je.mencabar sungguh kewibawaan daku untuk nak memberi makanan kat dia...

Kebetulan abah Muiz ada beli ayam, setakat kami berdua je yang makan, ayam seekor tak habis buat lauk jadi daku pun nak tranformkan ayam tu jadi ala-ala meat ball..dengar cerita meat ball kat Ikea sedap..tak dapat pergi ikea, jadi buat sendiri je lah...tapi guna ayam!


Daku rebus ayam sampai empuk.guna part yang isi aje..sementara tu carrot pun daku rebus. Ayam yang dah siap di rebus, sejukkan dulu kemudian blender.jangan sampai hancur sangat nanti tak terasa tekstur ayamnya pula. Carrot pun sama, blender je.Kalau nak guna parut halus tu pun boleh juga. Kupas bawang merah juga ya. Blender juga.

Dalam bekas lain, bancuh adunan tepung gandum, tepung ubi sikit dan garam. Daku biasanya buat bancuhan guna air masak. Hmm ape lagi ya? hehehe....baru buat dah lupa. Dah sebati tepung, tuang ayam, carrot dan bawang besar yang dah diblender tadi dan gaulkan lagi sampai rata.


Bentukkan bulat2 dan golek atas serbuk roti, buat sendiri nya serbuk roti pun boleh...pandai2 lah korang tanya pakcik google cara2 nak membuat nya. Takda serbuk roti pun tak mengapa.. Goreng je dalam minyak panas macam buat cucur yang biasa. Kalau ada jagung pun best tapi daku masa ni takda jagung, jadi guna apa bahan yang ada di dalam peti ais je.

Ni lah chicken ball a.k.a. cucur ayam





Tadaaaa.....sedia untuk di makan waktu minum petang atau bila2 masa yang kome suka! hehe.... Muiz suka makan ni tapi dia lebih suka bahagian kulit yang garing tu..haishhhhh memilih juga anak aku yang sorang ni.



Selasa, 25 Jun 2013

Makanan Untuk Baby ku...Mirza Aisyah

Salam to all...salam sya'aban...

Rutin dulu2 (dulu ler sangat...hehehe) kembali lagi..iaitu buat puree dan bubur untuk baby. Si adik, Mirza Aisyah dah leh makan huhuhu....eh eh sbananya dh dekat 1bln kot die dh start makan solid food..baru nak masuk entry ni..hehehe sebab ternampak ada pic kuali ajaib ku...ho ho ho...

Haritu sembang2 dgn kawan pasal anak2...kebetulan dia pun ade anak kecil baru  mula makan..tua 2mgu dr Aisyah...so sembang2 tu tercrita lah pasal beras dia beli dari homeopati..ade beras halus dlm bekas yg dijual kat tempat tu...ku pun.."ohhhhh yg tu kita leh wat sndiri kat umah lar..."  aku pun share leh camna nak buat...

Senang jer....bsuh beras bersih2..toskan airnya...goreng tanpa minyak dlm kuali dgn api yg sgt perlahan (takut hangus...kang jd beras terbakar lak uhuhu...) biar sampai elok kering...biarkan sejuk..then blend guna blender bahan kering tu.ikut ler kehalusan yg sesuai.biasanya daku blend memang halus ler...simpan dalam bekas bertutup yg kedap udara...tada....tahan untuk disimpan.jadi naak masak pagi2 bubur yg fresh pun cepat ler skit.sebab tekstur beras dh halus...camtulah daku buat sejak zaman si abg Muiz Zharif

beras di goreng atau sangai dlm kuali dgn api perlahan.... :)


ni beras yang dah diblender halus..simpan dlm botol..daku biasa buat utk 5hari bekerja jer..tu yg hujung bekas je tu..huhuhu...botol skit nya besar..isi ciuput jer... :)

Buat puree pula...kukus atau stim jer sayur2 yg disukai, blend halus, smpan dlm bekas kecik2 tu...pagi2 bila masak bubur tadi, jus add je nak campur bahan /sayur ape pagi tu...dekat2 dh nak kering masukkan kiub-kiub terpilih tu..sbb dh distimkan before kan so tak perlu masak dari awal.nanti overcook lak..hehehe...

kalau tak stim, daku akan kukus dengan air yang sedikit cukup untuk lembutkan bahan
ni puree yg siap disimpan..pun x buat byk2 sekaligus..at lest utk 1 or 2 mgu je...
Kalau nak buat puree daging ke ayam ke pun sama je..rebus sampai empukk...lagi satu daku suka buat ikan bilis buat tabur kat atas bubur baby...sama jugak buat secara sangai..kupas ikan bilis bersih2, basuh n toskan, goreng tanpa minyak, blender kering..simpan dalam bekas..bila nak makan tu tabur je utk gaul dgn bubur baby...nyummy seedapp (sebab daku yg tolong rasakan.... hehehe...) kan makanan baby takleh buh garam lagi so ade rasa masin2 skit ikan bilis ni kira dah abis sedappp dahhhh...

Hah begitulah sedikit sebanyak ceritera daku...seronok kan dapat masak ni lebih2 lagi untuk anak2 tersayang dan tak lupa encik husben...ho ho ho..walaupun cuma ikan goreng je ke,puas hati sebab masak sendiri...

ni tuan yang makan nyer.... gumbira sudah konyang...

till then :)




Ahad, 23 Jun 2013

Ngidam Kuih Talam Mak....haduiiiishh

Salam hujung minggu...

Minggu ni minggu "istirehat" sebaab tak psal2 bercuti 1 minggu.taska tutup sbb sakit HDFM tu, sakit tgn kaki & mulut tu merebak kat bdk2 di taska..muiz pun kena.nsb aisyah blum kena..

Nak tau pasal HFMD tu baca kat sini .......http://www.babycenter.com.my/a1614/hand-foot-and-mouth-disease-hfmd     hah ada daku letak cth rujukan....

Ia minggu yg panjang dan mungkin bosan kalau xde anak bertuah 2 org ni..Muiz n Aisyah...encik husben lak xde.baru dtg arahan g kursus 1mgu di KL.jadi tinggallah kami 3 branak berkuarantin di umah.husben dh siap2 belikan stok ikan,ayam, sayur sbb takut susah nak kluar beli brg...

muiz nak peace yo!

aisyah memang sebuk nak berdiri saje...



Minggu ni ntah ape ke hal..rase2 mcm nak makan kuih talam..dulu2 arwah mak rajin buat kuih..selain kuih limas, kuih talam pun favorite juga..lemak2 masin manis gitu! Oleh itu, drpd dok reringt je baik kita wat sndiri kuihnya.dpt gak mkn anak beranak...maka lepas hantar abah muiz n aisyah pagi td, kita serong terus g kedai belii santan..bahan utamanya...org diet xleh makan sbb guna santan! ho ho ho...



ni bacuhan adunan untuk bahagian bawah..mcm x ori hijau yer?
ni bancuhan adunan untuk lapisan atas...
mula2 kukus yg hijau dulu yer...utk tapak
penutup kukus ikat dgn kain/tuala kecil mcmni supaya x jauh air atas kuih

ni dh siap buh yg atas dan dah masak..myummy3x... :)

ni dia kuih talam nya...aku buat sedang elok je leh potong2..jgn keras,jgn lembik sgt

kuih talam hijau epal :) nsb baik muiz suka makan...x rugi mama masak! hehehe...

Nak resepinya? Pakcik Googel kan ade...hangpa cari lah sndiri hehehehe....semua resepi lebih kurang ajer...pilih lah yg mana berkenan di hati hihihihi........ :)

Khamis, 25 April 2013

Sabar Di Dalam Mengasuh Anak-anak Kecil

semua gambar2 yg saya share di FB especially tentang anak2..saya cuba praktikkan di dalam mengasuh anak2 saya expecially Muiz Zharif- yg mana boleh lar...amat diakui sebenarnya saya "kurang penyabar" walaupun saya kadang2 anda lihat cool jer (cool ler sangatttt ke? wekkkk) ...dan mengaku not (yet) a very good moomy indeed..oleh kerna dh ade 2 org anak,kdg2 lg sgt "berangin" ...tetapi alhamdulillah minggu ni sgt magik... mama tak "marah2" mcm selalu..and Muiz pun mencapai target mama..di mana setiap hari hantar ke taska takde lg drama airmata (oppssss Muiz pandai berlakon yer) dan memberontak...jus salam, sayang dan pelukkk...then tata mama...and i go to de opis wit smiley face..hummm weldone me!!! yayyyyy kan SABAR tu penting...



Sabtu, 17 November 2012

Menanti hari dan detik itu tiba sekali lagi...

Salam hormat semua yang sudi membaca... hmmm tengok tajuk mcm tunggu ape jer yerk? hmmm sebenarnya sedang menunggu hari untuk melahirkan seorang lagi baby tahun ini...alhamdulillah.tanpa disangka-sangka rezeki kami untuk timang anak datang seawal ini.belum pun Muiz Zharif mencecah umor 2 tahun, dah nak dapat adik...hehehe sape suh daku benti makan ubat awal..hehehe :P
 
 
Ni dia orang yang kami tunggu-tunggu...gambar ultrasound scan ni di ambil masa cek-up lebih kurang minggu ke16++...hehehe mcm boboi boy jer kan..tapi insyaAllah baby pompuan kata doktor..yahuuuu...bestnyer memang teringin nak anak pompuan lak..
 
 
Seperti dulu, daku ambik cuti awal jugak..cadang2nya sayang cuti tapi apa nak buat.time ni lah dapat jugak surat lulus permohonan bertukar yang dah amba tunggu selama 2 tahun lebih??? hmmm...ape nak buat.rezeki anak ke2 ni lah kot..kalau ikut hati aku memang takmau tukar lagi.tapi tiba2 panggilan dr pegawai tu kata hujung tahun ni..aisehhhhh...semua nak berlaku hujung tahun yerk..xper..xper..syukur...
 
Bila dah cuti awal tu, pun serupa jugak mcm dulu..ms sibuk2 berpindah ke hulu hilir rase mcm nak terberanak dah..tup tup bila dah cuti ni, blum lg anak ni nak kluar jenguk dunia..hmmmm sbaar je daku :)  nak suh mama sabar banyak2 ni kan kan...
 
sambung lagi nanti lah...