Sisipan Warkah Seorang Maya

Selasa, 21 Januari 2014

Ceritera Pisang Tanduk Goreng ???

Assalamualaikum semua... hmmm mood belum mari juga hari ni... rasa malas2 nak bangun pergi kerja.. tetapi kerana ini adalah tanggungjawab.. maka kita kerja juga sambil senyum2 selalu...hokey bebeh...

Kali ni nak cerita pasal Pisang Tanduk...sapa tak kenal atau tak pernah tengok pisang tanduk..angkat tangan!!! Saya! ha....ni cerita betul..bukan tak pernah tengok tapi sebenarnya macam tak berapa nak hafal nama-nama pisang mengikut ke-jenis-annya..hah boleh camtu??? Jadi bila nampak pisang ni tempoh hari, kena tanya dulu "ni pisang apa yer...??"  Jadi kena improvekan diri mengenali buah-buahan dan sayur-sayuran...nanti kalau Muiz dan Aisyah tanya, senang mama depa nak jawab...bukan setakat jawab "ini pisang nak..." tapi boleh jawab dengan nama spesifik pisang tu sekali...wahhhh bravo mom...
ni dia pisang tanduk yang besar daripada pisang biasa...
Pisang tanduk ni mak mertua saya yang bagi tau...hari tu ada kejadian pokok pisang runtuh jadi inilah antara buahnya yang dapat diselamatkan...dannnn selamat sampai ke utara...hu hu hu... so apa kita nak buat dengan pisang ni??? nak buat kek atau apam ke? mcm tak sesuai jer...lagipun mama ni tak pergi shopink lagi..so mentega takdak stok dalam peti ais nun...sooooo...kita buat goreng jer lah yerk... ohhh bajet nak kurangkan kolestrol..tapi ape kes makan benda goreng2 lagi ni...alahaiiiii...
dah ptong-potong dah pisang ni...
Jadi, kita siapkan pisang...basuh bersih pisang sebelum dikupas kulitnya..so bila kita pegang untuk potong tu dah bersih ye...buang kulit dan potong serong2 macam pic kat atas ni... Sebelum tu jangan lupa siapkan adunan tepungnya...masa kat rumah mak mertua hari tu, saya mix tepung gandum dengan tepung kastard..sedappp jadinya.dan kalering nya pun channnnteeekkk...
dibedakkan dengan adunan tepung...
Ni, dia pisang yang dah siap daku goreng...leh dapat lagi 2 trip ni sekali sesi menggoreng...daku guna 2 biji jer..hasilnya banyak..al maklumlah pisang besar gedabak kan...
dah siap goreng...
So bila siap goreng maka siaplah minum petang kita bagi hari minggu yang lalu...ni muka budak bijak yang makan pisang goreng dengan takde perasaannya...nyum nyum...
tu dia...adik aisyah sedang menikmati pisang goreng...
Sedap jugak rupanya pisang tanduk ni yeh...tapi apa2 pun buah-buahan tropika memang sedap... see yah!

Rabu, 8 Januari 2014

Cendawan Goreng Tepung Yang Marvellousssss...

Salam sejahtera....assalamaualaikum....gud morning everybody....gud morning MUiz Zharif and Mirza Aisyah....

Hari ni nak kongsikan acara masak-memasak Cendawan Goreng yang best..segar dari ladang Kak Tipah...opsss bukan Kak Tipah punya cendawan yer..hehehe..sebenarnya daku eli daripada kawan di pejabat pentadbiran yang jual..katanya projek cendawan kawan husband dia...besar dan segar...terbaeekkkk! RM5 jer sebungkus besar...berbaloi beli dengan kualiti cendawannya.

Ni dia cendawannya...
freash tak cendawan ni???.... segar dari ladang
Ok untuk buatnya mudah sahaja.. kena lah ade cendawan tiram...dan paling orang selalu tanya dan google adalah kaedah nak sediakan tepungnya... ha ha ha daku pun tanya Encik Google juga untuk semak resepinya...macam-macam daku jumpa...at the end daku decided nak buat resepi daku sendiri. Resepi orang buat panduan sahaja...

Daku guna 3 sudu besar tepung jagung (nak bagi rangup ni), 5 Sudu Besar tepung goreng serbaguna - tepung nak goreng ayam tu (tu kaler adunan dia ke-oren-an tu)..taruh hujung sudu je garam..dan bancuh dengan air suam..jangan air panas pula..jangan cair sangat..bagi elok pekat je yer...rupa dia macam dalam gambar di bawah ni...
  
adunan tepung untuk goreng dah siap
Ok siat-siat cendawan bagi jadi kecil-kecil macam kat bawah ni...lepas tu basuh dengan air..rendam sekejap je tau..dan perahkan airnya..jangan bagi dia simpan air..tu lah petua nak bagi cendawan ni ranggup dan garing...katanya...
cendawan basuh kejap dan perah airnya
Kemudian celup ler cendawan kome tu ke dalam adunan tepung tadi dan baling di dalam kuali...opsss jangan baling betui2 na...letak ler elok2 macam kome buat pisang goreng tu...
goreng lah di dalam minyak yang panas dan banyak..mine not very banyak hehehe
Kemudian dah garing, angkat ler...korang jangan biar hangus yerk...karang bukan aje ranggup..tanggal gigi memakan nya pula nanti...hehehehe.... So dah siap resepi cendawan goreng kita... Masa masak cendawan untuk sesi fotografi ni, budak2 anak menakan kami ada lagi masa cuti tu..depa kata sedap macam kulit ayam goreng K-F-C...hehehe memang ler! Dah makcik ko ni goreng guna tepung serbaguna, memang ler sedapppp...ha ha ha.... ade ke patut??? tak patut...tak patut!

tadaaaa.....dah siap cendawan di goreng

Selasa, 7 Januari 2014

Setahun Yang Berlalu Di Rantauan.....welcome 2014


Assalamualaikum....

Wahhh tajuk macam nak tulis puisi jer kan? kan? hehehe...di pagi-pagi hari ni sebelum nak pergi sarapan tetiba rasa nak update blog pula..ni semua pasal ingatan daripada seseorang yang mengingatkan daku...wahhahaha...nak update blog pun kena diingatkan ke?

Sebenarnya macam ada banyak jer ceritera nak dicoretkan kat blog ni buat renungan semula nanti2 bila dah tua boleh baca balik...hehehe...ntah sempat tua ke tidak...semenjak dua menjak ni selalu rasa semput jer...hehehe...

So, 2014 dah tiba...maknanya dah setahun sejak hujung Disember 2012 daku pindah ke bumi Utara ini...seronok sebab dah mula hidup sekeluarga yang lengkap seperti yang sepatutnya..tetapi kurang seronok sebab sangat rindukan kehidupan di IPOH yang bestttt....kat sini takda apa2 yang special sangat..jauh dari kesibukan kota..tak ke mana2 pun...dok pusing di dalam pagar kawasan ni jer...

Dari segi kerja, hmmmm best juga..sebab daku dah betul jadi orang ICT semula..hehehe dulu masa tempat keje lama hentam kromo buat semua kerja..kat sini kita ada carta yek..jadi masing2 buat kerja masing..huhuhu ramai juga ahli UNIT daku kat sini..ada 13 orang semuanya..tapi memang tak boleh banding dengan tempat kerja lama..sebab setiap tempat tu berbeza...kat sini ada best dia cara tersendiri...

Jadinya, cuti sekolah yang lepas..seperti yang dijanjikan daku ambil anak2 buah bawa datang rumahku..lepak sebulan lebih sepanjang cuti sekolah kat rumah daku... jadi kehidupan yang suriram bertukar menjadi riuh-rendah sebab ada ramai-ramai...hehehe padahal ada dua orang budak bertuah jer..Ira dan Atie..atau Muiz duk panggil Titi..hehehe... 

Oleh kerana depa cuti tapi makcik depa tak cuti..maka hari2 mereka cuma lepak kat rumah..main internet..tengok movie...tengok Tv...hehehe nasib ada Astro..banyak sikit siaran Tv depa boleh pilih...

Hujung minggu yang mula2 kami pergi Wang Kelian dan Tasik Timah Taso..


Muiz yang takmau diam...nak berjalan sendiri katanya....
ohhh bajet terbang tinggi di awan

peace yo...Muiz paling seronok ada kawan kakak2 dia...

Minggu berikutnya sebelah petang jer kami pergi joging kat stadium UNIMAP...dekat jalan nak pergi Padang Besar...dekat jer dengan rumah kami

  
Minggu seterusnya kami pergi lepak di Tasik Darul Aman dekat Jitra...pergi nak dekat tengahari dah...tu yang terang semcam gambar...

Mirza Aisyah dok bertatih dengan kasut pula...

Lepas dah penat riadah tepi tasik...penat lah ko g tengah panas...kami ke Tesco Alor Setar pulak...yang dekat dengan tol tu..hah senang cari sikit...seperti biasa, Muiz kalau pergi sini, mesti nak naik kereta ajaib ni..huh ajaib lah sangat..

Itu lah sedikit sebanyak kisahnya bawa budak2 ni berjalan..penuh jugak lah aktiviti setiap minggu...ada lagi...tapi ada yang tak sempat edit gambar..gambar kat henfon...kami pergi Padang Besar, pergi kenduri kahwin pun ada...

See u next entry....bubai

Rabu, 18 September 2013

Apple pie menyebabkan Muiz loya???

Salam hormat guys...assalamualaikum....

Wahhh tengokkan title macam kes masa mama pregnent kan Muiz jer dulu2 yek..loya2 lak tekak...ha ha ha ni nak cerita kisah buat apple pie di rumahku..homemade ok.rasa sikit lagi nak lawan yang MekD punya.. he he...bukan mama yang kata tapi kawan mama ok :P

Al-kisah minggu lepas...mama tiba2 rajin lak nak masak apple pie setelah kesian melihat apple di dalam peti sejuk takdak sapa nak makan..mama pun dok fikir apa nak buat dengan apple ni??? hmmm apple hijau ni...tiba2 dengan jayanya mama pun terfikir lah nak buat apple pie..buat pie sedap guna apple hijau kan...

apple hijau yang telah dikarate petak-petak kecil

lemon sila ambil jus nya
Bahan-bahan yang diperlukan senang je..apple hijau, kismis, gula, mentega, jus lemon, fresh milk, tepung jagung, serbuk cinnamon dan semestinya yang paling perlu Puff Pastry untuk kulit pie membaluti inti pie nya..hehee... daku beli jenama kawan yang ditunjuk-ajarkan oleh kawan se-opisku..cik Safa :) sapa pandai buat pastry sendiri lagi bagussss..tapi ni cik mama nak cepat dan mudah yer...
inti pie yang dah siap..yang sblh tu pastry yang daku guna

sungguh tak berseni bentuk pie nya sebelum dibakar
tadaaa....bila siap dah tak kisah dah rupa sebelum dibakar tadi kan....

Semangat kau mama masak inti pie malam2...dah siap dan sejukkan, mama simpan dalam peti sejuk..esok subuh2 se-pi-ee mama membakarnya di dalam oven...kemudian bagi abah bawa sikit, mama pun bawa sikit...dan bawa untuk Muiz ke taska juga 2 ketul..he he kulit pastry dah habis...ngam2 je dengan apple dua biji tu...ade ler lebih sikit.patut dapat buah 10 ketul pie.

Muiz suka dan makan sampai habis 2 ketul, mama dapat rasa sikit jer..seronok tengok anak2 suka makan apa yang mama masak kan?kan? hhmmmm senang hati..tapiiiiii ada tapinya yer..sila rujuk tajuk semula...pada malam hari tersebut, Muiz muntah..dan keluarlah semula makanan dari tengahari smpai ke malam..termasuk lah apple pie yang mama buat..hu hu hu sedeyyynyerrr...takkan pasal makan apple pie kot??? tak tahan cinnamon a.k.a. kulit kayu manis??? selalu mama buat sup ok jer.. rupa2nya ada orang lain muntah dan cirit birit kat taska..makanya hujung minggu yang panjang sempena Hari Malaysia yang lalu kita duk rumah lah sahaja tunggu bang Muiz sihat...sekian...

Tapi sungguh apple pie yang mama buat rasa macam sedap jer..kami semua takdak apa2..rasa nak buat lagi lain kali...macam biasalah sebelum nak masak mama biasa jenguk resepi dulu..jumpa beberapa panduan kat internet tapi macam best follow cara dari laman ni Dapur Tanpa Sempadan. Syok tengok pictures dari laman ni...cantik2 deko nya.Thanks tuan empunya..tapi mama macam biasa dah repair resepinya ikut bahan yang ada di rumah..contohnya mama guna minyak zaitun dan fresh milk.takde kot dalam resepi asal tu..hehehe.... im sorie and thanks again :)





Rabu, 11 September 2013

Spaghetti Carbonara pula in da' house...

Assalamualaikum...gud mornink semua :)

haishhhhhsummmm...hehehehe ade ke bersin dulu sbelum mula entri ni...wahh ade kuman berkeliaran di sini...

Pagi ni nak cerita tentang kelmarin yang suspen-cious (ohh adee ke perkataan ini?? ) .Kelmarin kami-kami sekeluarga di UICT ni ada perjumpaan dengan Tuan Pengarah.Wahhh bila kata ada perjumpaan khas dengan pengarah ni, macam spekulasi yang timbul.semua orang tanya.."apsal eh pengarah nak jumpa kita?"..."sapa lagi kena panggil?" ..."kita2 ajer....ehh mcm ceria kat astro lak..ho ho ho....

Kalau kat tempat yang besar ni, daku memang terus terang bagitau lah, inilah first tima nak sembang dengan pengarah depan-depan..selalu hanya tengok dari kejauhan aje..tak macam dulu2 di pejabat lama, Pengarah dan Timbalan2 nya kenal sangat dah, selalu jumpa sebab duduk sama floor jer..pejabat pun sbelah je bilik seksyen kami...ha ha ha mau tak terjumpa hari2 yerk...sekarang ni dengan lokasi yang luas, pejabat pentadbiran pun yang berasingan..hmm boleh bilang dengan jari lah nak jumpa dengan pegawai2 atasan...Dulu kat pejabat lama, dalam mesyuarat pun selalu jumpa, sebab mamalah gred 17 sampai 41 semua pulun...he he he...kat tempat sekarang tak payah pergi meeting dah...dah ada boss katakan...Alhamdulillah...ha ha ha padahal pergi meeting seronok ape! Mama belajar macam2 hal...

Kelmarin tak tau ada sedia jamuan..jadi macam biasa daku pagi2 dok masak sarapan untuk bawa bekal melawat anak di taska dan bekalan kami2 makan di pejabat.Sekarang dah berbeza macam dulu di Ipoh, tempat makan sekangkang kera jer.Kat sini agak berchenta nak keluar makan jadinya kalau boleh hari2 nak masak...kan home-made is da' best! :P

Minggu lepas masa pergi Alor Setar kami pergi Tesco.Sempat lar beli spaghetti dan bahan2 sos bagai..konon2 nak ajak kawan datang rumah, nak masak...tapi belum berkesempatan...jadi mama masak dululah yer untuk hari kerja ni...

So, kita masak spaghetti carbonara pula..ni gara2 wife encik azmi masak lah ni masa jamuan raya haritu...dah teringat2 sudah...jadi daku nak masak sendiri..tengok apa jadi dan apa komen kawan2...keh keh keh...(bunga2 lah hati kalau orang kata sedaaaapppp).

Satu tabiat daku ni adalah, nak masak apa2 yang tak biasa ni mesti tengok resepi tapi untuk semakan bahan-bahan2 aje..sukatan tu kadang tak ikut pun, main hemtam campak jer...janji jadi sudah dan rasa sedap (ohhhhh.....orang mcm ni pun ada??? ) he he he...kesenian ku kurang hihihi...
taruk cheese slice bagi sedap lebih


Bahan-bahan yang mudah sahaja...
spaghetti - mcm biasa rebus 10minit tambah minyak sikit dan garam.daku guna half pack jer

1/2 tin carbonara mushroom - sebab daku nak guna fresh milk lebih jd guna 1/2 je

sosej ayam, daging kisar or daging burger pun ok

ada cendawan citeke pun sedap

bawang merah dan bawang putih utk tumisan

daku taruh lada hitam dan lada sulah juga
kuah carbonara yg dah siap untuk dibekal

mix kuah carbonara dengan spaghetti, baca bismillah dan makan....

Rasanya orang lain lagi terer kot dari daku jadi daku malas nak cerita banyak macamana nak buatnya..boleh google banyak resepi di internet..yang resepi omputih pun ada...

yang penting....makan rasa sedap..dan selamat menternak lemak2..ha ha habis porgram diet daku!

Isnin, 9 September 2013

Biskut raya kegemaran Muiz and Mama.....Koko Oat Crunch

Gud morning and Assalamualaikum.....

Satu set hujung minggu baru sahaja meninggalkan kita...selain memenuhi masa lapang dengan anak-anak yang semakin keletah, seperti biasa di hujung minggu adalah waktu untuk memasak lebih daripada hari-hari biasa...apakah??? ha ha ha..ye lah hari kerja pun masak tapi cincai2 jer..kalau hari minggu masak ada masa tambahan sikit...keh keh keh...

Raya yang lalu telah membuatkan daku sedar sesuatu...iaitu anak daku pun suka makan biskut raya...dan paling Muiz suka adalah biskut koko oat..yang ada guling2 dengan susu tu..ha ha ha...sebelum raya dah nak habis dah sebalang kami berdua belasah...beli dengan kawan di pejabat..haaaa memang sedap ler..lepas raya haritu order lagi sebalang..pun cepat je habis... oleh itu, timbullah idea nak buat biskut ni sendiri kat rumah.jimat pun jimat..dan dapat lah Muiz makan masakan air tangan mama..hehehee....

Semak resepi di internet tetapi kebanyakannya sama sahaja..taktau nak kredit kat siapa yang lebih yang pastinya kat myresepi.com pun ada...bahan-bahannya senang sangat..dan paling penting tak libatkan penggunaan telur..hah Muiz kan tak suka telur..patut lah dia berkenan biksut ni.. :)

chef kecik turut membantu...hehehe bantu lah sangat..eksyen je ni



okey ya...bahan-bahannya mudah sahaja...tepung gandum, oat (daku guna organic rol oat), serbuk koko (daku guna milo..hmm sedapp), gula kastor (daku guna gula biasa jer), minyak sapi dan mentega or marjerin (2 bahan ini sila cairkan dahulu ya)...untuk bedak dia sila gunakan susu tepung dan gula kastor. Daku blenderkan aje gula biasa jadi halus guna blender kering tu...hehehe... mama guna bahan apa ada kat rumah jer nak... :)

untuk rahsia supaya biskut ni lebih ranggup, sila masukkan oat kemudian selepas dah gaul semua bahan lain...hehehe...

bahan-bahan yang telah dicampurkan

ha ha ha sungguh tak berseni..bentuk dgn jari -jemari aje nak lekas siap

dah bakar..dah sejukkan..masa utk lumurkan bedak

dah siap masuk balang ler...

dapat ler 2 balang ni hah..1 kecik 1 besar...hehehe
 jadi tester dah try dah...ok nampaknya...siap nak tambah...sapa lagi kalau bukan encik Muiz Zharif..HEHEHE.....


Khamis, 5 September 2013

Kuih Pandan Bakar aka Kuih Kemboja kot???

Assalamualaikum...salam satu Malaysia...

Apa yg masih hot sampai hari ni topiknya adalah pasal minyak naik harga...tapi daku bukan nak cerita pasal minyak pun...daku maybe tak hot sangat sebab hari2 pergi kerja dekat saja, tak perlu ulang-alik jauh2...tapi sakit lar esok2 bila nak balik kampung halaman...kalau kampung husben lagi jauh nun di selatan Malaysia...

Hari ni nak cerita pasal buat kek (eh...kek ke ni?) ha ha ha...ala ala kek lah jugak... tapi ni kek express.bijan pun takdak...kalau ikut resepi ni sepatutnya resepi kuih kemboja ni atau pandan bakar...

Kat rumah kami ni ada banyak daun pandan..so bahan mudah didapati dan off coz FREE....hehehe...
Mama pun dengan senang hati nak buat sebab kalau mama buat kuih atau kek atau desert2 ni, kebanyakannya Muiz Zharif mesti makan..itu tandanya dia LIKE jer...

Bahan-bahannya mudah sahaja...
tepung gandum, santan, daun pandan dikisar (ambil airnya sahaja), gula, garam sikit dan telur...hehehe tapi haritu daku buat tak letak telur pun..akibatnya seperti ada yang kurang...hehehe Muiz kan tak suka telur... tapi daku punya dibubuh tepung ubi sikit dan tak guna pewarna ya..guna warna asli dari daun pandan sahaja.

ni lepas keluar dari loyang...togel je sebab takda bijan..hehehe
dah dipotong...takda seni sangat tapi rasa sedaaapppp.....

Blender jer semua benda ni..dan tapis... oleskan loyang dengan minyak atau marjerin sikit...
dan tuang adunan...bakarlah di dalam oven...

dah masak...ape lagi makanlah sesuka hatimu...












ok...sapa suka kuih ni boleh cuba buat sendiri...senang je...sapa nak daun pandan free call saya je..banyak kat tepi rumah nun...ehehehe....

wassalam.